Op dit moment hebben wij een ledenstop!

AFRICHTING

Wij trainen op de club volgens het IGP programma. Internationale Gebruikshonden Prüfungs Ordnung. Het IGP programma bestaat uit 3 onderdelen, namelijk afdeling;  A speuren, B gehoorzaamheid en afdeling  en C verdedigingswerk. Deze onderdelen worden getraind op 3 niveaus  IGP I, II en III. Deze niveaus lopen op in moeilijkheidsgraad.


Verkeerszekere hond/begeleidingshond
Bij de training VZH Verkeerszekere hond of  BH begeleidingshond leert de hond zich sociaal te gedragen en te gehoorzamen. Het VZH/BH examen kent dan ook de algemene gehoorzaamheidsoefeningen op het veld en het praktijkgedeelte op de openbare weg. Het VZH/BH diploma is een toelatingseis voordat je kan deelnemen aan het igp of speurhondenexamen.

Recreatief of wedstrijden
Je kunt er voor kiezen om recreatief te trainen en alleen examens te doen, maar er is ook een mogelijkheid om voor het grotere werk te gaan en te trainen voor wedstrijden. De wedstrijden die binnen de rasvereniging worden georganiseerd zijn de provinciale en landelijke wedstrijden, de Nederlandse Individuele  Africhting Kampioenschap en de WUSV Wereld Kampioenschap.

Opleiding tot speurhond
Voor de echte speurneuzen onder ons is er naast het IGP speuren ook de mogelijkheid om de hond op te leiden tot speurhond. Het speurhonden examen kent dan ook weer 2 niveaus, namelijk SpH I en II. Een speurhonden spoor is altijd een vreemd spoor die vele malen langer is dan een ipo spoor. Dit spoor bevat meerdere hoeken en meerdere voorwerpen. Ook dient de hond hierbij de verleidingssporen die zijn aangebracht te negeren. Een speurhondenspoor is wel tot 3 uur oud.

Speuren volgens het  IGP programma
Speuren gebeurd doorgaans op een weiland of akker. Dit gebeurd niet op de vereniging zelf, maar op locatie.  De hond word geleerd om zelfstandig een spoor uit te werken, waarbij de geleider uiteindelijk 10 meter achter de hond loopt. Afhankelijk van het niveau is dit het spoor van de geleider zelf of een vreemd spoor. Op het spoor worden 2 a 3 voorwerpen achtergelaten die de hond zal moeten apporteren of aanwijzen. Het spoor bestaat uit 2 tot 4 hoeken en is weer afhankelijk van het niveau 20 tot 60 minuten oud.

Verdedigingswerk
Bij het verdedigingswerk, beter bekend als het pakwerk of manwerk moet de hond de pakwerker opsporen (revieren) , aanblaffen (bewaken) en stellen (pakken). Ook moet de hond de pakwerker bewaken bij transport en ingrijpen bij ontsnappen. Een misvatting hierbij is dat de hond agressief en gewelddadig word gemaakt. Dit is niet het geval! De honden worden buitgericht getraind en komen puur en alleen voor de mouw. De honden worden dan ook beoordeeld op sociaal gedrag, maar ze moeten echter wel over een gezonde dosis drift, moed en belastbaarheid beschikken om de dreiging vanuit de pakwerker te kunnen doorstaan.

Gehoorzaamheid
Bij gehoorzaamheid, ook wel het appèl gedeelte genoemd worden algemene gehoorzaamheidsoefening aangeleerd. Denk hierbij aan aangelijnd en los volgen met tempowisselingen zoals de gewone, langzame en snelle pas. Ook komen de oefeningen staan, liggen en zitten aan bod. Hierbij moeten de hond eventueel met afleiding op hun plaats blijven en komen op bevel. Naast de algemene gehoorzaamheidsoefeningen gaat de hond ook leren apporteren. Afhankelijk van het niveau worden hiervoor houten apporteer blokken gebruikt van 650 gram tot wel 2 kg. We kennen in het apporteren 3 oefeningen, namelijk apporteren over vlakke grond, apporteren met springen over de 1 meter haag en apporteren met klimmen over de A-schutting. Het appèl gedeelte word afgesloten met de oefening vooruit.


BEHENDIGHEID

De behendigheidssport (of agility) vindt zijn oorsprong in Engeland. Al snel waaide dit over naar andere landen en is het de grootste hondensport van Nederland. Bij behendigheid is het de bedoeling dat de hond op aanwijzing van zijn geleider een vooraf vastgesteld parcours met verschillende hindernissen aflegt. De hond die dit parcours het snelst en met de minste fouten aflegt is de winnaar.


Wat gaan wij de honden leren
Behendigheid is een enorm leuke tak van hondensport, waarbij het samenspel tussen hond en baas voorop staat. Verder vraagt deze sport discipline, uithoudingsvermogen en durf van hond en baas. jouw hond leert verschillende hindernissen kennen en overwinnen die we gedurende de cursus steeds meer in combinatie met elkaar gaan nemen. Uiteraard leren we jou hoe je, je hond daarbij het beste kunt begeleiden.

Onze Instructeur
Onze instructeur heeft een hoop ervaring en passie voor het leren van behendigheid. Zij kan makkelijk omgaan met diverse aanleer methodes. Wij kiezen net als bij africhting voor een positieve aanpak binnen de behendigheid; honden worden niet met een riem door de toestellen heen getrokken, en het leren wordt door haar heel leuk gemaakt door middel van balletje, bijtrolletje, voertjes of wat de hond dan ook als een leuke of lekkere beloning ervaart.

Wanneer en welke toestellen
Deze les wordt iedere zaterdag gegeven van 10:00 uur tot 14:00 bij onze kringgroep

Het parcours bestaat uit de volgende hindernissen;
-Hoogtesprongen
-Bandsprong
-Breedtesprong
-Slalom
-Tunnels
-Raakvlaktoestellen:  zoals de Wip, de Kattenloop en de Schutting