Ringtraining

Kynologie > kynos betekent hond

Met kynologie wordt de studie van de hond aangeduid.

De Duitse Herder wordt tijdens een clubmatch beoordeeld op zijn typerende ras kenmerken, niet alleen op zijn bouw en kleur maar ook zijn gangwerk en karakter.
Bij een fokgeschiktheidskeuring wordt ook nog eens de moedproef gedaan waar de belastbaarheid van de hond getest wordt.

Van een afstandje lijkt zo'n clubmatch er zeer simpel uit te zien, ren een paar rondjes met je hond, zet hem / haar mooi neer en dat is het....
Maar hier komt wel wat meer bij kijken. Zo moet de hond stapvoets, maar ook dravend in een open / zelfverzekerde houding bewegen en niet met zijn staart tussen de benen of oren platgedrukt in de nek.
(Dit zou kunnen voorkomen bij honden die misschien angstig zijn naar het publiek en de onbekende honden om zich heen.)
Daarbij wordt de hond ook regelmatig in stand gezet (tussen het rennen door bij stilstand en tijdens de standkeuring), word de bouw gecheckt
(schofthoogte wordt gemeten, tanden worden gecheckt , geslachtsdelen van de reu worden gecheckt, omvang borst wordt opgemeten etc.), maar ook zaken waar wij minder invloed op hebben zoals de kleur / pigmentering van de hond.

Al om al komt er nog wel wat meer bij kijken dan wat het op een afstandje misschien lijkt en proberen wij op alle bovenstaande aspecten (en meer!) te trainen op onze ringtraingavonden.
Iedereen is van harte welkom om de vrijdagavonden (oneven weken) vanaf 19:00 . Mocht je geïnteresseerd zijn (al is het maar eenmaling uit nieuwsgierigheid), kom dan gerust een keertje kijken.

Wel graag even doorgeven.