Africhting

Wij trainen op onze club volgens het IPO programma. IPO staat voor Internationale Prüfungs Ordnung. Per 1 januari 2019 zal dit veranderen naar het IGP programma ; Internationale Gebruikshonden Prüfungs Ordnung. Het IPO programma bestaat uit 3 onderdelen, namelijk afdeling A; speuren , afdeling B; gehoorzaamheid en afdeling C; verdedigingswerk. Deze onderdelen worden getraind op 3 niveau’s ;  IPO I, II en III. Deze niveaus lopen op in moeilijkheidsgraad.

Recreatief of wedstrijden
Je kunt er voor kiezen om recreatief te trainen en alleen examens te doen, maar er is ook een mogelijkheid om voor het grotere werk te gaan en te trainen voor wedstrijden. De wedstrijden die binnen de rasvereniging worden georganiseerd zijn de provinciale en landelijke wedstrijden, de Nederlandse Inividuele  Africhtings Kampioenschap en de WUSV Wereld Kampioenschap.

Speuren volgens het  IPO programma
Speuren gebeurd doorgaans op een weiland of akker. Dit gebeurd niet op de vereniging zelf, maar op locatie.  De hond word geleerd om zelfstandig een spoor uit te werken, waarbij de geleider uiteindelijk 10 meter achter de hond loopt. Afhankelijk van het niveau is dit het spoor van de geleider zelf of een vreemd spoor. Op het spoor worden 2 a 3 voorwerpen achtergelaten die de hond zal moeten apporteren of aanwijzen. Het spoor bestaat uit 2 tot 4 hoeken en is weer afhankelijk van het niveau 20 tot 60 minuten oud.

Opleiding tot speurhond
Voor de echte speurneuzen onder ons is er naast het ipo speuren ook de mogelijkheid om de hond op te leiden tot speurhond. Het speurhonden examen kent dan ook weer 2 niveau’s, namelijk SpH I en II. Een speurhonden spoor is altijd een vreemd spoor die vele malen langer is dan een ipo spoor. Dit spoor bevat meerdere hoeken en meerdere voorwerpen. Ook dient de hond hierbij de verleidingssporen die zijn aangebracht te negeren. Een speurhondenspoor is wel tot 3 uur oud.

Gehoorzaamheid
Bij gehoorzaamheid, ook wel het appèl gedeelte genoemd worden algemene gehoorzaamheidsoefening aangeleerd. Denk hierbij aan aangelijnd en los volgen met tempowisselingen zoals de gewone, langzame en snelle pas. Ook komen de oefeningen staan, liggen en zitten aan bod. Hierbij moeten de hond eventueel met afleiding op hun plaats blijven en komen op bevel. Naast de algemene gehoorzaamheidsoefeningen gaat de hond ook leren apporteren. Afhankelijk van het niveau worden hiervoor houten apporteerblokken gebruikt van 650 gram tot wel 2 kg. We kennen in het apporteren 3 oefeningen, namelijk apporteren over vlakke grond, apporteren met springen over de 1 meter haag en apporteren met klimmen over de A-schutting. Het appèlgedeelte word afgesloten met de oefening vooruit.

Verdedigingswerk
Bij het verdedigingswerk, beter bekend als het pakwerk of manwerk moet de hond de pakwerker opsporen (revieren) , aanblaffen (bewaken) en stellen (pakken). Ook moet de hond de pakwerker bewaken bij transport en ingrijpen bij ontsnappen. Een misvatting hierbij is dat de hond agressief en gewelddadig word gemaakt. Dit is niet het geval! De honden worden buitgericht getraind en komen puur en alleen voor de mouw. De honden worden dan ook beoordeeld op sociaal gedrag, maar ze moeten echter wel over een gezonde dosis drift, moed en belastbaarheid beschikken om de dreiging vanuit de pakwerker te kunnen doorstaan.

Verkeerszekere hond/begeleidingshond
Bij de training VZH Verkeerszekere hond of  BH begeleidingshond leert de hond zich sociaal te gedragen en te gehoorzamen. Het VZH/BH examen kent dan ook de algemene gehoorzaamheidsoefeningen op het veld en het praktijkgedeelte op de openbare weg. Het VZH/BH diploma is een toelatingseis voordat je kan deelnemen aan het ipo of speurhondenexamen.